Novosti

Alergije i liječenje

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alergija – preosjetljivost

Alergija je neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok). Najčešće je sklonost alergiji naslijeđena. Antigen je svaka tvar koju organizam prepoznaje kao stranu i potencijalno štetnu, te protiv koje stvara specifična antitijela.U alergijskim bolestima antigene nazivamo alergenima. Češće su među mlađima, u razvijenim zemljama, među gradskim stanovništvom. Najčešći alergeni produkti su grinja kućne prašine, kućnih životinja (sastojci kože, dlake ili žljezdanih izlučevina), pelud, hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi hrani i pićima, plijesni, otrovi insekata i sl. Alergeni imaju sezonski ili cjelogodišnji karakter. U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju alergijske bolesti dišnog sustava (alergijska hunjavica, astma), alergijski konjunktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti, alergijske reakcije na lijekove te anafilaktičke reakcije, osobito preosjetljivost na otrove insekata. Proljeće je pred nama te počinje sezona najčešćih alergena, koji izazivaju alergije. Osobama koje imaju dokazanu preosjetljivost na neki od alergena korisno je poznavati preventivne mjere koje mogu smanjiti izloženost alergenu i umanjiti količinu simptoma. Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnoj razini, osobito u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog od četiri stanovnika. Alergijske reakcije javljaju se u osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen.

Liječenje

Prvo što se može napraviti da bi se znatno ublažili simptomi alergije je kontrola okoliša u kojem se boravi. To podrazumijeva izbjegavanje ili eliminiranje tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Nakon povratka u zatvoreni prostor, nosnu sluznicu potrebno je isprati da bi se odstranili nakupljeni alergeni. S obzirom da se zrnca peludi hvataju za kosu, kožu i odjeću, nakon boravka na zraku, potrebno se otuširati i promijeniti odjeću da bi se što prije smanjila izloženost alergenima. Ispiranje nosne sluznice trebalo bi kod alergičara biti dio svakodnevne higijene, a prednost se daje tlačnom ispiranju posebnim sustavima, s obogaćenom morskom soli. Izloženost će se smanjiti i prozračivanjem prostora u kojem se boravi, najbolje navečer kada su koncentracije peluda u zraku najniže.Da bi simptomi alergije bili što manje izraženi, te da bi se i izbjeglo liječenje antihistaminicima, postoje različiti dodtaci prehrani i biljni preparati kojima se može pomoći i spriječiti simptome alergije. Tretman kod alergija potrebno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda polianacije (ožujak/travanj) da bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju alergena u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno započeti s upotrebom u veljači.

Biljni preparati i dodatci prehrani

Protiv alergija se nije lako boriti – to priznaje i suvremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvaća i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima. Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje, što znači da pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju u kojem se organizam trenutno nalazi. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Kurkuma ima moćna protuupalna, antioksidacijska, antikancerogena, antibakterijska i protugljivična svojstva. Koristi se za ublažavanje niza tegoba i poremećaja, uključujući i alergije. Probiotici mogu promijeniti ravnotežu bakterija u probavnom traktu i na taj način zaštititi imunološki sustav da ne reagira preburno kao odgovor na pelud i druge alergene, a to će smanjiti simptome alergije. Svakako ih treba koristiti kao nadopunu terapiji, odnosno u kombinaciji s ostalim biljnim preparatima i dodatcima prehrani.

Alergijama i astmi osobito su podložne osobe koje nemaju optimalnu razinu kalcija u organizmu. Zbog toga u terapiji svih tipova alergija često se koristi kalcij, jer regulira propusnost krvnih žilica i na taj način ublažava alergijsku reakciju. Najčešće se kombinira s vitaminom C !

Kvercetin je biflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem. Smanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice i osipa.

Taheebo čaj najviše upotrebljavaju oboljeli od raka i alergija. On izvrsno utječe na imnunološki sustav te se na taj način brani od alergena.

Zaključak

Ukoliko imate problem s alergijama važno je podići imunitet. Kad je naš imunološki sustav oslabljen ne može se štiti od utjecaja alergena koji prijete iz sezone u sezonu . Alergija je imunološka reakcija koju je potrebno pametno kontrolirati. Preporuča se tretman kod alergija započeti nekoliko mjeseci unaprijed (ožujak/travanj) i nastaviti uzimati sve do jeseni, nakon čega se može napraviti kratka pauza.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][basel_products layout=”carousel” items_per_page=”5″ product_hover=”alt” slides_per_view=”4″ taxonomies=”36″][/vc_column][/vc_row]