Opis
Borovnice posjeduju značajne količine pektina, koji snižava kolesterol, i antocijana – jednog od najjačih antioksidanata.
On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka.
Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini.
Dobrobiti borovnica:
- snizuju razinu kolesterola
- pomažu kod dijabetesa tipa 2
- smanjuju visoki krvni tlak
- poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
- sprječavaju infekcije urinarnog traka
- smiruju menstrualne tegobe
- poboljšavaju rast kose
- štite zdravlje oka
Sastojci:
Plod borovnice (Vaccinium myrtillus)
Način pripreme:
2 žličice plodova borovnice preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje te procijediti.
Može se pripremiti i hladnim postupkom – plodove borovnice preliti hladnom vodom, ostaviti 2 sata i procijediti.
Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.