Savjeti i preporuka

DJEČJI IMUNITET- povratak u školu i vrtić

djeca-imunitet_kalendula.jpg

Bliži se polazak u školu i vrtić, te bi već sad trebalo razmišljati kako na prirodan način podići imunitet djeteta. Djeca se ne rađaju s razvijenim imunitetom već se on razvija i gradi tijekom odrastanja. Na njega svakako utječe naslijeđe te čimbenici iz okoliša i prehrana . Kvaliteta i sadržaj hranjivih tvari u današnjoj prehrani  je narušena, uslijed suvremene obrade tla i procesuiranja namirnica.Zagađenje okoliša,porast koncentracije toksičnih plinova, metala i drugih zagađivača narušavaju osjetljiv dječji imunitet. Djeca u usporedbi s odraslima trebaju više hranjivih tvari za rast i razvoj živčanog sustava i mozga, imunološkog i koštanog sustava.

Najčešće se koristi beta-glukan, matična mliječ, ehinacea i propolis , te vitamini i minerali.

Beta glukan -polisaharidi (složeni šećeri) izolirani iz stanične stijenke kvasca, gljiva ili iz biljnog izvora(ječam,zob) povećavaju učinkovitost i brojnost imunoloških stanica te one postaju aktivnije u obrani od patogenih mikroorganizama.Izuzetno je učinkovit i siguran za primjenu od najranije dječje dobi te se može koristiti i duže vrijeme.Nema nuspojava, a koristi se kod mnogih indikacija. Oboljenja dišnog sustava, prije i poslije cijepljenja, pomoć kod alergija, pretilosti, anemije…Iz naše ponude izdvajamo: Imunosal, HUG Beta glukan Premium i Immunoglukan junior P4H…

Ehinacea je mnogima omiljena biljka za podizanje imuniteta, tijekom jeseni i zime, zbog učestalih dišnih infekcija.Upala grla, bronhitis, upala uha, problemi sa sinusima, kašalj, urinarne infekcije, herpes…..Postoji više vrsta ehinaceae, a ljekovitim se smatra Echinacea pallida i Echinacea purpurea. Preporuča se primjena kroz dva tjedna u kontinuitetu, odnosno periodički za jačanje imuniteta i zaštitu organizma. Ne preporuča se kod autoimunih bolesti i progresivnih sistemskih bolesti-TBC, leukemija.

Matična mliječ je vrlo hranjiva i složenog je sastava. Matična mliječ je nestabilna i brzo mijenja svoja svojstva pa ju je potrebno čim prije tehnološki obraditi-liofilizacija. Prirodno osnažuje organizam, poboljšava koncentraciju i učenje zbog prisutnosti acetilkolina važnog neurotransmitera za rad moždanih stanica. Dokazano je njeno antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje. Najčešće se mame odluče za preparate s matičnom mliječi jer su se pokazali jako učinkovitima. Iz naše ponude izdvajamo Medex junior ampule, Medex baby ampule  , Nodijal ampule, Revita, Vitarojal baby ampule, Vitarojal classic…

Propolis zbog svog sastava ( flavonoida ) djeluje kao prirodni antibiotik najšireg spektra djelovanja. Odlično se nadopunjuje s ostalim pčelinjim proizvodima – medom, matičnom mliječi čime se njegova učinkovitost mnogostruko povećava. Npr. prirodni dodatak prehrani Nodijal ampule – najprodavaniji proizvod u našoj biljnoj ljekarni za imunitet djece. Također nudimo Medex propolis junior bez alkohola ,Specchiasol propolis epid junior u kombinaciji s ACEROLOM ( prirodni vitamin C ), te Imunalpip plus Farmakol koji je kombinacija matične mliječi, propolisa, vitamina C i cinka !

Da bi pospješili koncentraciju i pamćenje, te smanjili hiperaktivno ponašanje djece, dobro je uzimati Omega 3 masne kiseline. Osim na to, Omega masne kiseline imaju općenito protuupalno djelovanje u organizmu i povoljno djeluju na kožu( atopija, suha koža) i vid. Omega masne kiseline sadrže ribe poput tunja, srdele, inćuna i lososa(EPA I DHA) te laneno ulje i konoplja (biljni izvor). Međutim i odrasli, a pogotovo djeca , ne jedu dovoljno ribe jer im to nije primamljivo poput slatkiša i sendviča. Omega masne kiseline za djecu dolaze u obliku sirupa, mekih želatinoznih  kapsula, pastila. Naprodavaniji proizvod Child Life Cod Liver Oil i Esprico suspenzija.

Vitamini i minerali sadrže sve esencijalne vitamine, minerale i elemente u tragovima neophodne za pravilan rast i razvoj djece. Naročito se preporučuju preosjetljivoj i često bolesnoj djeci sklonoj prehladi i infekcijama. Ukoliko djeca izbjegavaju jesti voće i povrće, ili su slabijeg apetita odnosno ne jedu uravnotežene obroke bilo bi dobro uvest multivitaminski pripravak. Također  fast food prehrana, gazirana pića i prevelika upotreba slatkiša dodatno iscrpljuju organizam. Iz ponude izdvajamo Child Life Multivitamini i minerali, Kindervital Floradix. 

Nadamo se da ćete uz ovaj post lakše odabrati potporu za imunitet Vaših mališana. Detaljniji opis navedenih preparata pronaći ćete na našem web shopu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)