Savjeti i preporuka

PROLJETNI UMOR- KAKO GA POBIJEDITI !?

Na prelasku godišnjih doba poglavito iz zime u proljeće osjećamo se umorni, iscrpljeni,nedostaje nam energije. Dolaskom proljeća priroda se budi,raste, cvijeta dan je duži, a tako se i u ljudskom organizmu događaju promjene. Potrebno je neko vrijeme kako bismo se prilagodili  na novi bioritam. No pritom treba znati da umor ponajprije proizlazi iz svakodnevnih navika i odnosa prema vlastitom zdravlju. Zimi smo manje pokretni, ne idemo u šetnje, dan je kraći. Hrana koju konzumiramo je kaloričnija, masnija i teža.

Proljetne alergije također mogu biti uzrokom umora; istraživanje iz 2013. godine američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) pokazalo je da 59 % ispitanika koji pate od alergija dišnog sustava imaju problema s usnivanjem te buđenjem tijekom noći. Alergije ne utječu samo na san onih koji od njih boluju jer je i 48 % osoba čiji su partneri alergičari prijavilo probleme s buđenjem tijekom noći zbog neprestanog šmrcanja i kihanja partnera.

Što možemo učiniti kako bismo živnuli ?!

Stimulirajte svoj metabolizam s puno svježeg voća i povrća. Dat će vam potrebnu energiju i ojačat imunitet.Hrana koju svakodnevno konzumiramo je u pravilu nutritivno siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u dobroj formi. Sadrži previše šećera i masti koji dovode do razvoja mnogih bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka,povišenog kolesterola, autoimunih bolesti i kancerogenih oboljenja.

Boravite na svježem zraku i suncu. To će stimulirat sintezu vitamina D i lučenje hormona dobrog raspoloženja. Ujedno pomoći će nam  da održimo svoje tijelo u top formi. Kretanje je od izuzetne važnosti za naše zdravlje, kako fizičko tako i psihičko.

Početkom proljeća preporuča se provesti čišćenje organizma-detoksikacija, prije  svega jetre i crijeva. Postoji mnogo ljekovitih biljaka koje se koriste u tu svrhu prije svega tu je moćna kopriva, maslačak , sikavica i brojne druge biljke koje će pomoći organizmu da se prilagodi toplijem vremenu. Svakako preporučam uzeti standardizirane pripravke-biljne ekstrakte Soria Natural koje imaju puno jače djelovanje od čaja ili klasične tinkture(25 puta jače djelovanje) jer sadrže koncetrirane aktivne sastojke .npr Sikavica kapi, Cyrasil ampule, Artičoka kapi, Maslačak kapi, Kopriva kapi itd.

Tu je i Aloe vera ESI – napitak od čistog aloe gela koji   ima povoljan učinak na detoksikaciju organizma. Potvrđeno je i djelovanje ovog sastojka na reguliranje kiselosti želučanog soka te općenito povoljan učinak na probavne procese i aktivnost probavnih organa. Zahvaljujući brojnim sastojcima, prava aloja poboljšava izmjenu tvari te, prije svega, obogaćuje prehranu vrijednim hranjivim sastojcima iz prirodnog izvora.

Liquid Chlorophyll – već dugo slovi za jedno od najučinkovitijih sredstava za uklanjanje kiselosti organizma kao posljedica konzimiranja procesiurane hrane. Nadopunjavajući prehranu klorofilom smanjujemo količinu štetnih kemikalija u organizmu, potičemo cirkulaciju i opskrbu svih stanica kisikom što rezultira višom energijom.

Dualtabs tablete za osobe koje ne prakticiraju tekući oblik svakako su prvi izbor.Jedinstvena, najkompletnija i najsnažnija multivitaminsko mineralna formula sa 18 vitamina i 13 minerala te enzima.Preporučuju se osobama izloženim pojačanim fizičkim i psihičkim naporima, te kod izrazitog umora i iscrpljenosti .

Nedostatak željeza često može biti uzrok osjećaja iscrpljenosti i umora, posebice kod žena koje ga naročito gube tijekom menstruacije. Osim umora, nedostatak željeza očituje se u bljedoći lica, kratkom dahu te obilnim mjesečnicama kod žena. Floradix® je tonik sa željezom,  vitaminom C, vitaminima B skupine i biljnim ekstraktima, koji učinkovito doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

U borbi protiv proljetnog umora, ginseng svojim adaptogenim djelovanjem stimulira ili opušta središnji živčani sustav, ovisno o potrebama svakog pojedinog organizma. Takvim potpomaganjem prilagodbe organizma na promjene i stres, pridonosi jačanju imunološkog sustava, što vraća snagu i raspoloženje te obnavlja zalihe energije. Na našem web shopu možete pronaći mekoliko preparata sa ginsengom, primjerice Tinktura Panax Ginseng, te PREMIUM GREEN STRESS BALANCE, koji osim snižavanja razine stresa, snižava i razinu umora i iscrpljenosti. Potiče energiju i koncentraciju..

Od minerala, čija je prisustnost od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, treba istaknuti magnezij. Uz to što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom brojnih enzima nužnih u metabolizmu. Iz naše ponude izdvajamo TWL MAGNEZIJ, KAL MAGNEZIJ MALATE, KAL MAGNEZIJ GLYCINATE. 

Od pčelinjih proizvoda koji su osobito dragocjeni u stanjima iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ (gelee royale), koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma. Na našem web shopu možete pronaći MEDEX GELE ROYAL SUPER+ VITAMIN D,  REVITA MATIČNA MLIJEČ + VITAMIN C...

Od vitamina,  esencijalni nutrijenti topivi u vodi neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetara i probavnog sustava te zdravlje kože i kose. Dakle, nezamjenjivi su kod pojačanog umora i povećanih tjelesnih i mentalnih napora. Radi se o B-COMPLEXU.  Četiri vitamina iz B skupine (B1, B2, B3, B5) izravno sudjeluju u procesu stvaranja energije. Vitamine B skupine također možemo u dodacima prehrani pronaći samostalno ili u kombinaciji, pa tako u našoj ponudi imamo Vitamin b complex+ vitamin c SOLGAR, STRESS B COMPLEX KAL, STRESS B-COMPLEX TWL, VITAMIN B 12 U SPREJU KERNNEL, BOOST VITAMIN B 12 SPREJ BETTER YOU. 

Koenzim Q10 neophodan je za održavanje svih bioloških procesa u organizmu jer sudjeluje u stvaranju energije u svakoj stanici našeg organizma. Djeluje kao katalizator u procesu pretvaranja hrane u energiju koji se događa u mitohondrijama stanica. Unos koenzima Q10 povećava proizvodnju energije i fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno popularan među sportašima. Sposobnost tijela da samo proizvodi koenzim Q10 u dovoljnim količinama s godinama opada, a posljedica toga je smanjena produkcija energije. Q10 se preporučuje starijoj populaciji, posebice kao potporna terapija kod liječenja statinima, sportašima i svima koji povremeno pate od izrazitog nedostatka energije. (Q10 NATURAL COMLEX HUG YOUR LIFE, MEGA COQ10 TW..)

Ne smijemo zaboraviti ni alge , HAVAJSKA SPIRULINA NUTREX predstavlja idealno rješenje, s obzirom da može podići zalihe energije. Spirulina sadrži velike količine proteina, vitamina i minerala. Sadrži oko 60-70 posto proteina, što je veći udio proteina po gramu tvari nego što imaju, primjerice, crveno meso ili soja. Također sadrži sve esencijalne aminokiseline, što inače nije karakteristično za biljnu hranu. Bogata je i vitaminom B12, relativno rijetkim u ostaloj biljnoj hrani, što je i jedan od razloga zašto je spirulina tako dobar izbor za vegetarijance. Obiluje i željezom, a sadrži i kalcij, magnezij i vitamine A, B, C, D i E.

Također bi izdvojili i biljku RHODIOLU,  , adaptogeni su supstance koje povećavaju tjelesnu otpornost, a Rhodiola je poznata kao moćan adaptogen. Rhodiola se stoljećima koristila u tradicionalnoj medicini Skandinavije i Rusije. Ruski sportaši već desetljećima koriste prednosti ove biljke kako bi poboljšali svoje sportske izvedbe te kako bi se lakše oporavili od napora. Istraživanja su pokazala kako Rhodiola ima pozitivan učinak na poremećaj spavanja, smanjen apetit, razdražljivost, hipertenziju, glavobolju i umor. Prema istraživanjima kod pacijenata koji su uzimali Rhodiolu značajno smanjen mentalni umor, snizila se potreba za spavanjem, a raspoloženje se poboljšalo. RHODIOLU PHYTOSTANDARD ILI RHODIOLU SAFRAN PHYROSTANDARD možete pronaći u našoj Biljnoj Ljekarni Kalendula ili na web shopu…

CORDYCEPS HOST DEFENSE- Cordyceps sinensis je medicinska gljiva koju tradicionalna tibetanska i kineska medicina koriste više od dvije tisuće godina. Povoljno djeluje na zdravlje kompletnog organizma i vraća prirodnu ravnotežu životne energije. Studija na ljudima je pokazala poboljšanje opće vitalnosti znatnim smanjenjem simptoma umora, vrtoglavice i problema s pamćenjem. Također, opažena je veća izdržljivost prilikom tjelesnih napora. Djelovanje je trenutno, što gljivu čini savršenom za pomoć pri nedostatku energije.

 Adrenomaxx®, snažna formula za smanjenje umora i iscrpljenosti uz održavanje hormonske ravnoteže cijelog tijela. Uvjerit ćete se kako se i danju i noću možete osjećati balansirani i puni energije kad je kortizol balansiran.To je provjerena kombinacija ekstrakata najučinkovitijih adaptogena, podržanih vitaminima i mineralima, koja snažno pridonosi regulaciji hormonske aktivnosti i proizvodnji steroidnih hormona, smanjenju umora i iscrpljenosti te sposobnosti organizma da prevlada stres.

Zaključak je da se proljetnog umora rješavamo najprije promjenom loših životnih navika. Za početak treba krenuti detoksikacijom i promjenom prehrane. Unositi više cjelovitih i svježih namirnica poput sezonskog voća i povrća. Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćemo bržem svladavanju simptoma proljetnog umora. Također se ne smije zanemariti značaj dostatne hidracije. Preporučuje se unos najmanje 1,5 litre vode dnevno čime će se uz reguliranje probave smanjiti i osjećaj umora. Na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti možemo sami djelovati, tako da duže boravimo izvan zatvorenog prostora i tako izložimo tijelo dnevnoj svjetlosti. U novije vrijeme sve više se govori o utjecaju hormona melatonina, kojeg izlučuje epifiza, žlijezda u mozgu, (pinealna žlijezda), a čije je izlučivanje povezano s ciklusom svjetlo-tama. Smanjiti ćemo stvaranje hormona melatonina koji je odgovoran za našu pospanost i tromost. Osim navedenog, vrlo je važno provoditi tzv. higijenu sna. Potrebno je otići na spavanje ranije nego obično, a ujutro, nakon buđenja odmah ustati. Umor i klonulost će biti povećani ako dan ne počnemo aktivno odmah nakon buđenja.

Svakako ne treba zaboravit dodatke prehrani koji su  neophodni  kako bismo očuvali naš imunitet. Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)