Probava, odnosno prerada hrane u manje jedinice koje tijelo može koristiti, odvija se u gornjem probavnom traktu uz pomoć gušterače, jetre i žuči te živčanog i hormonalnog sustava. Probavni enzimi su, osim želučanih sokova i želučane kiseline, ključni čimbenici dobre probave i prvi uvjet za uspješnu apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane u tijelo.
Enzimska razgradnja hrane započinje u ustima, jer slina sadrži enzime za razgradnju polisaharida (npr. škroba iz kruha, riže, krumpira itd.), nastavlja se u želucu, gdje se izlučuje pepsin ili proteaze za razgradnju proteina, koja kulminira u dvanaesniku, gdje gušterača izlučuje mnoge probavne enzime (meso, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke), a žuč teče iz žučnog mjehura. S godinama se smanjuje količina probavnih enzima, a s tim i sposobnost probavljivosti hrane. Kad neprobavljena hrana stigne u debelo crijevo, ona fermentira u prisutnosti crijevne flore. Nastali plinovi uzrokuju probleme kao što su: nadutost, vjetrovi i nadimanje. Na slabo izlučivanje enzima utječe genetika i prehrana bogata šećerom i drugim jednostavnim ugljikohidratima, jer neprestano opterećuje gušteraču i žučni mjehur te narušava njihovu funkciju.
Dodatak probavnih enzima olakšava probavu i simptome povezane sa suboptimalnom probavom probavnih enzima. Preporučuje se u odsutnosti ili lošoj funkciji specifičnih enzima ili kod intolerancija na hranu.
– Proteaza koja pomaže u razgradnji proteina.
– Amilaza i glukoamilaza pomažu u razgradnji polisaharida kao što je škrob.
– Laktaza razgrađuje mliječni šećer i olakšava probavu mliječnih proizvoda.
– Lipaza pomaže u razgradnji masti.
– Invertaza razgrađuje stolni šećer.
– Alfa-glukoamilaza ubrzava probavu mahunarki, sjemena i korijenja.
Magnifood: Pažljivo odabranom mješavinom tradicionalnih biljaka za ublažavanje probavnih problema, Magnifood želi ojačati vlastitu probavnu funkciju tijela. Komorač je dobro poznato prirodno sredstvo za ublažavanje grčeva u trbuhu i nadutosti, poboljšava probavu i olakšava ispuštanje plinova. Ječmena trava i stabilizirane rižine mekinje kao izvor vlakana poboljšavaju pravilnu funkciju crijeva i hrane mikrobiotu u njemu. Đumbir i žuti srčanik povećavaju lučenje želučanih sokova i želučanu peristaltiku. Lišće artičoke djeluje na lučenje žuči i djelovanje žučnih soli i pomaže u probavi masti. Sjeme kardamoma i korijen žutog srčanika koriste se u narodnoj medicini kao izvrstan tonik za probavni trakt.
Sastav:
Jedna biljna kapsula | %PDU/RDA* | |
Magnifood kompleks,koji sadrži: | 450 mg | |
– Sjeme komorača (Foeniculum vulgare)** | 100 mg | |
– Ječmena trava (Hordeum vulgare)** (sušena zamrzavanjem) | 100 mg | |
– Stabilizirane rižine mekinje (Oryza sativa) | 100 mg | |
– Korijen đumbira (Zingiber officinale)** (sušen zamrzavanjem) | 50 mg | |
– List artičoke (Cynara scolymus)** (sušen zamrzavanjem) | 50 mg | |
– Kardamom (Elettaria cardamomum)** | 25 mg | |
– Korijen žutog srčanika (Gentiana lutea) | 25 mg | |
Vegetarijanski ovoj kapsule (hidroksilpropil metilceluloza) | 118 mg | |
Proteaza (A. oryzae) 14,690 HUT | 27,6 mg | |
Amilaza (A. oryzae) 2,545 DU | 16,9 mg | |
Laktaza (A. oryzae) 727 ALU | 7,3 mg | |
Glukoamilaza (A. niger) 6,5 AGU | 7,3 mg | |
Alfa galaktozidaza (A. niger) 109 GaIU | 7,3 mg | |
Proteaza (A. niger) 36 SAPU | 6,8 mg | |
Invertaza (S. cervisiae) 291 SU | 3,3 mg | |
Lipaza (C.rugosa) 349 FIP | 1,9 mg | |
Glukoamilaza (R.oryzae) 0,72 AGU | 1,1 mg | |
Lipaza (A. niger) 7,27 FIP | 0,15 mg | |
Lipaza (R. oryzae) 7,27 FIP | 0,15 mg |
* PDU/RDA – u EU preporučeni dnevni unos.
** Iz kontrolirane organske proizvodnje.
Upotreba: Preporučujemo da ga uzimate kao dodatak prehrani za odrasle, 1 kapsulu sa ili na početku malog obroka ili 1 do 2 kapsule sa ili na početku većeg obroka.
Napomena: Ne prekoračujte dnevnu dozu osim ako vam to nije naložio zdravstveni radnik. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznoliku prehranu. Ne preporučujemo ga tijekom trudnoće ili dojenja, osim ako vaš zdravstveni radnik drugačije ne savjetuje. Ako uzimate lijekove na recept, razgovarajte sa svojim liječnikom prije upotrebe proizvoda.